Az én kedvenceim

Ajtón kívül

Mindenről,amit éppen nem otthon csinálok. Menni kell, mert életed végén Szent Péter nem azt kérdezi, hogy mit sikerült összegyűjtened és arra sem kiváncsi, rendesen nyírtad-e a füvet. Csak az érdekli, mit láttál a világból, amit neked teremtettek. Ahogy most állnak a dolgaim itthon, ez inkább múltbanézés lesz, mint élő közvetítés. Mivel a kronológia sosem volt erősségem, lesz egy kis csapongás is az időbeliségben. Ha üzenni akarsz nekem, írj a tomware @ indamail.hu címre!

Friss topikok

2010.07.04. 14:47 tomware

Mit jelent nekem a Mátra?

(Kattints a képre, ha több képet szeretnél látni a Mátrából!)

"Mátraalján, falu szélén
lakik az én öreg néném,
melegszívű, dolgos, derék,
tőle tudom ezt a mesét."

Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje

 

"A Vidróczki hires nyája, 
Csörög-morog a Mátrába, 
Csörög-morog a Mátrába, 
Mert Vidróczkit nem találja. "

(népdal)
 

 Aki ismer vagy csak beleolvasott a blogomba valaha, annak biztosan lejön, hogy szeretem a hazai hegyeket. Legfőképpen a Mátrát.

Gyermekkoromban az egyik kedvenc kiskori diafilmem az Öreg néne őzikéje volt. Nagyon sokszor megnéztük. (Van-e, aki nem ismeri még? Az kattintson ide.) A nagyapám a szorospataki bányában dolgozott, ami az Ágasvár-hegy mélyébe nyúlik. Az Ágasvár nemcsak a túristaház miatt, hanem amiatt is a kedvencem, hogy Pásztóról úgy néz ki, mint egy szabályos vulkáni kúp. 

Ágasvár az Óvár-hegy rétjéről.

A Mátra afféle mítikus helynek számított, ahol hűvös a levegő, az ég kékebb, és a hatalmas, visszhangos bükkösök között sétálva meg lehet vigasztalódni minden bánat után. Ezt az érzést a kevés mátrai kirándulás csak fokozta, a kis cserháti falvak után a Kékes- és a Galyatető nagyszabásúnak, nagyon másnak tűnt. A szállodák, faházak, sípályák és várak látványa számomra azt sugallta, hogy az valami más, sokkal érdekesebb világ.

Ködben a Som hegyese: az Ágasvári túristaház mellől  készült a kép

És igen a várak. Hollókő csak néhány kilométerre volt tőlünk, sőt Ecsegnek is valaha volt vára, aminek már csak a dombja maradt. De Hasznos, Sirok vagy éppen az Oroszlánvár látványa valahogy sokkal klasszabbnak tűnt.

 Aztán elköltöztünk az Alföldre és akkor rájöttem, hogy a hegyek valami sokkal többet jelentenek annál, mint amit a látványuk ad. Mindez megfoghatatlan, ami nincs az Alföldön: hiányzott a völgyekben megbúvó falvak hívogató otthonossága, a látóhatárt beszegő hegyek nálkül olyan volt a táj, mintha... mintha valami befejezetlen díszlet közepén folyna tovább az előadás. Aztán Ózdon laktam 10 évig, akkor ismét helyére került minden, amit szerettem: ott volt a Bükk, ettől minden olyan lett mint régen. 

A Búzásvölgyi-víztározó egy szép nyári délután. 

De aztán az élet azt hozta, hogy megint az Alföldön lakunk. És megint felértékelődött a Mátra. Ha hegyekre vágyunk, az van legközelebb. Látszik a munkahelyemen az ablakból, látszik a hálószoba tetőtéri ablakán is. És mégsincs elég közel: 1 óra autózással érjük el. De jó tudni, hogy ott van. Talán ezért is kezdtem sziklát mászni: egy okkal több, hogy a Mátrában lehessek. Az Outdoor Apucis túrákat is ott tartjuk. A fiúkkal is sokat voltam Ágasváron és sátorozni is oda jártunk. Rengeteg fotót készítettem ott, a blog fejléc-fotója is onnan való.

Az Ilona-vízesés

Végül nézzük a tényeket: A Mátra hazánk egyik hegysége, bár itt található a kis hazánk legmasabb pontja, a Kékestető (1014m) és vízesése is, nem feltétlen a méretével nyűgöz le minket. A földtörténeti múltját a vulkánosságtól a jégkorszakig a Pannon tenger üledékén át sok minden színesíti. Andezit és mészkő is található itt, régebben bányásztak itt szenet és többféle ércet.Tölgyesek és bükkösök uralják még mostanság is, de már látszanak a megújuló energiaforrások utáni hajsza nyomai is: egyre kevesebb az igazi erdő. Sokféle állat lakja: rőtvad, vaddisznó, hiúz, vadmacska és pele éppúgy, mint szalamandra, sikló és rengeteg madár, rovar és egyéb élőlény. A történelem után érdeklődők találnak itt várakat, kastélyokat. Sajnos itt volt a a magyar gulag is, Recsken. Többfelé vannak víztározói, amelyekben lehet horgászni. Télen síterepek és szánkópályák várják a hideg sportok kedvelőit. Vannak remek éttermei, szállói, kempingjei és túristaházai. Mindenkinek igény szerint.

A Kékestető látképe

A mottóul választott második idézet a "A Vidróczki híres nyája" című népdalból való, ami Vidróczki Mártonról szól, az egyik leghíresebb betyárról. A szájhagyomány úgy tartja, hogy a Mátrában bujkáló Vidróczki halálát a szerelme és az egyik embere árulása okozta.

A Mátra sosem árulta el.

1 komment

Címkék: mátra kirándulás fotók vidróczki ágasvár ágasvári túristaház


A bejegyzés trackback címe:

https://tomware.blog.hu/api/trackback/id/tr492128820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsizell 2010.07.08. 12:28:53

Gratulálok! Szívemből szóltál!

I LOVE MÁTRA! :)
Zizi
süti beállítások módosítása