Az én kedvenceim

Ajtón kívül

Mindenről,amit éppen nem otthon csinálok. Menni kell, mert életed végén Szent Péter nem azt kérdezi, hogy mit sikerült összegyűjtened és arra sem kiváncsi, rendesen nyírtad-e a füvet. Csak az érdekli, mit láttál a világból, amit neked teremtettek. Ahogy most állnak a dolgaim itthon, ez inkább múltbanézés lesz, mint élő közvetítés. Mivel a kronológia sosem volt erősségem, lesz egy kis csapongás is az időbeliségben. Ha üzenni akarsz nekem, írj a tomware @ indamail.hu címre!

Friss topikok

2010.08.04. 22:34 tomware

Kulturális rovat: Csángó Fesztivál

 A kisváros főterén felállított emelvényre néhány, mindössze fűszoknyát viselő fekete férfi tárgyakat hord fel. A tárgyak fából, fémből, bőrből és talán csontból készültek. A már sokat látott helybéliek is lélegzetüket visszatartva várják, mi lesz itt. Mik ezek a tárgyak? Egy szakrális-rituális gyilkosság kellékei? Fegyverek, amit a helybéliek ellen fordíthatnak?

De nem. Ezek hangszerek és amint megszólalnak, meztelen talpak verődnek az emelvény deszka-padlójához: a shaka zulu afrikai népi együttes tagjai beindulnak és elvarázsolják a kisváros összegyűlt lakóit.

Hát persze, hogy a Csángó Fesztivál, Jászberényben.

Az idén Grúziától Paraguayig Chile-ig jönnek táncosok és persze jönnek a Gyimesből és Moldvából is, maguk a csángók.

 Mert kisebbségek mindenütt vannak a világon. És itt megmutathatják, mit tudnak. Színpadon, táncházban, a vásárban.

Én leginkább a fesztivállal járó forgatagot szeretem: a jövő-menő embereket, akik teszik a dolgukat: fellépnek, felvonulnak, árulnak a vásárban, vagy éppen nézelődnek. Kattints a képre az albumért és nézegess fesztiválozókat!

A Csángó fesztivál hivatalos oldala, ahol a programokat megtalálod: http://www.csangofesztival.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: jászberény csángó fesztivál


A bejegyzés trackback címe:

https://tomware.blog.hu/api/trackback/id/tr642199569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása